Velikonoce – svátky jara

Pro mnohé z nás jsou Velikonoce hlavně svátky oslavy jara, kdy se příroda probouzí ze zimního spánku, rozkvétají květiny, pučí stromy a slunečných dnů stále přibývá. Všudypřítomné kvetoucí stromy však nemusí být pro každého příjemné. Alergikům se v tomto období určitě bude hodit praktický látkový kapesník.                  

Velikonoční týden den po dni

Svatý týden, jak týdnu před Velikonocemi říká, začíná v neděli po prvním jarním úplňku, té se říká květná neděle.  

Po Květné neděli následuje Modré nebo také Žluté pondělí a šedivé úterý. V těchto dnech se lidé tradičně věnovali úklidu svých obydlí, vymetání a pavučin a přípravě velikonoční výzdoby.                                                               

O Škaredé nebo také sazometné středě se traduje, že by se lidé v tento den neměli mračit, aby jim to nezůstalo. ;-)

Zelený čtvrtek je den, kdy podle tradice zvony odlétají do Říma. Zvuk zvonů pak nahradí zvuk velikonočních řehtaček. V tento den bychom měli jíst hodně zeleniny a bylinek, abychom si zajistili pevné zdraví. Zelený čtvrtek je také spojen s poslední večeří Páně, před ukřižováním.     

Velký pátek je den, kdy byl ukřižován Ježíš, je tradičně spojen nadpřirozenými úkazy, kouzly a zázraky. Traduje se, že v tento den se otevírá zem a ukazuje své poklady. Na Velký pátek bychom také neměli jíst maso, hýbat a pracovat se zemí nebo prát.    

Na Bílou sobotu lidé tradičně bílili a uklízeli svá obydlí, aby vše bylo dokonalé čisté a připravené na oslavu Velikonoc. Velikonoční přípravy byly v plném proudu, barvily se vajíčka, pletly se pomlázky a vše se chystalo na nadcházející Boží hod.  

Boží hod – Neděle velikonoční je den, kdy Ježíš vstal z mrtvých. V tento se také tradičně peče mazanec a velikonoční beránek.  

Pondělí velikonoční– tento den na mnohých vesnicích nebo i městech probíhá tzv. pomlázka, chlapci obcházejí domy, šlehají ženy a dívky pletenou pomlázkou, aby je „omladili“. Dívky pak na oplátku chlapcům věnují malovaná vajíčka, jarní symbol plodnosti a nového života.

Udělejte si radost

Mnohé z dam, ale i některé pány potěší tradice na Velikonoční pondělí obléknout něco nového, aby je „beránek nepokakal“.smile To by rozhodně nikdo z nás nechtěl. Velikonoce jsou tak skvělou příležitostí udělat si radost novým kouskem do našeho šatníku. A nemusí to být zrovna oblečení. Počítají se i nové body, prádlo nebo různé módní doplňky. Radost si můžete udělat třeba kabelkou nebo krásným bavlněným šátkem. Před pokakáním beránkem budete v bezpečí, i když si na sebe obléknete nové pohodlné ponožky. Navštivte ještě před Velikonocemi náš obchod s kvalitními českými ponožkami, ať dodržíte tradici a beránek na vás nemůže… ;-)

Všechny komentáře