Jak si vybrat ty správné ponožky na zimu?

Prochladlé nohy dokáží člověka pořádně potrápit. Můžete být v zimě sebelépe oblečeni, jakmile vás zebou nohy, je vám zima po celém těle. Nehledě na to, že nejsnadněji lze nastydnout právě od nohou. Proto je důležité si v chladných dnech obléct teplé zimní ponožky. Ty by měly být vyrobeny z kvalitních materiálů a nohy by se v nich zároveň neměly příliš potit. V dnešní době najdete na pultech obchodů nejrůznější druhy funkčních ponožek z kvalitních materiálů, které vaše nohy nejen zahřejí, ale poskytnou i další komfort. Stačí si jen vybrat.

Dobré boty jsou základ

Je jedno, jestli máte v plánu se vydat na túru zasněženou krajinou, zajezdit si na lyžích nebo si užít zimní běhání, vhodné boty prostě ničím nenahradíte. Můžete mít sebe teplejší ponožky, ale v promáčených teniskách vám to nebude nic platné. Výběru bot na zimu je proto dobé věnovat pozornost. Nejvhodnější jsou kožené boty s pevnou masivní podrážkou, která vaše nohy izoluje od chladné země. V současné době jsou na trhu k dostání také zimní prodyšné boty s vnitřní hydrofobní úpravou - tzv. mikroporézní membránou, ta nohy perfektně izoluje a vaše nohy jsou tak v suchu a teple. Zimní boty je také vhodné vybírat o něco větší, s ohledem na silné zimní ponožky. Tlačící boty mají za následek, že vaše nohy mrznou i v sebelepších ponožkách.

Do mrazivé zimy jsou nejvhodnější ponožky s příměsí vlny. Ovčí vlna má vynikající termoizolační vlastnosti, kterých výrobci zimních ponožek a oblečení dokáží skvěle využít. Při výběru ponožek je také potřeba zohlednit, kde ponožky budete nosit. Jiné ponožky si oblékneme na zimní procházku nebo na lyžování a jiné na večerní posezení s knížkou u krbu.

Ponožky pro zimní sporty

Na zimní sportování se nejvíc hodí ponožky s plochým švem, ty vás nebudou v botách tlačit a vy tím tak předejdete otlakům a nepříjemným puchýřům.
Do pevných lyžařských bot jsou nejlepší ponožky, nebo lépe podkolenky vyrobené z funkčních materiálů pro odvod potu. Jedině tak vám nohy nebudou mrznout. Nejlépe se pro tento účel osvědčila kombinace hřejivé vlny a polypropylenu, který účinně odvádí pot od pokožky na povrch ponožky. Nejvíce namáhané jsou prsty a oblast pod patou. Zde by měly být ponožky zesílené a zpevněné. Na lyže jsou nejlepší outdoorové ponožky s vnitřními zónami. Změkčené části oceníte hlavně při dlouhém dni stráveném v tvrdých lyžařských botách. Froté je navíc velmi dobrý tepelný izolant.

Správné ponožky na zimu by měly být navíc vysoké, aby co nejlépe zakryly oblast kotníku a udržely celé vaše tělo co nejdéle v teple. Pokud máte v plánu si jít v zimě zaběhat, zvolte ponožky o něco tenčí, vždy však s příměsí vlny. Pak můžete bez obav vyběhnout i za mrazivého počasí a vaše nohy budou v teple.

Teplé ponožky „na doma“

Ponožky vyrobené z měkkého akrylu se zase výborně hodí na doma. Je jedno zda, je obléknete na běžné nošení přes den, večerní relax u krbu nebo do postele, vždy vaše nohy spolehlivě zahřejí.

Vrstvení

Stejně jako u oblečení i u ponožek platí, že několik slabších vrstev zahřeje lépe než jedna silná. Zkuste toho proto využít a zvolit namísto jedněch silných ponožek, dvoje slabší. Vlněné ponožky navíc nemusí být každému příjemné. Lépe tedy si dospod obléct slabší funkční ponožky s odvodem potu a přes ně poté teplé vlněné ponožky.

Základy toho, jak zvolit správné zimní ponožky, máte nyní zvládnuté, teď už bude pro vás hračka si vybrat ty nejvhodnější, aby vám nohy nemrzly a byli jste v zimě v pohodě a teple. Rozmazlujte své nohy. wink

Všechny komentáře