Jak se chránit před klíšťaty?

Klíšťata se vyskytují v různé míře ve všech částech naší republiky a přenášejí mnohá nebezpečná onemocnění. Nejznámější z nich jsou lymská borelióza a klíšťová encefalitida, před tou je možné se chránit pomocí očkování. Nejlépe je se před klíšťaty chránit již při návštěvě lesa. Nezničí je totiž ani vyprání oblečení na 60 stupňů. S klíšťaty je dodnes spojeno plno mýtů, například že padají ze stromů. To však není pravda, jelikož se vyskytují většinou ve vysoké trávě a na člověka tudíž lezou zespodu.

Mapy výskytu nakažených klíšťat  encefalitida a borelióza, leden 2021
Zdroj: https://www.kliste.cz/cz/vse-o-klistatech/clanek/mapy-vyskytu-infikovanych-klistat-v-cr


Nejlepším způsobem, jak zamezit nakažení je minimalizovat samotný kontakt s klíšťaty. Pomoci může použití repelentu nebo vhodně zvolené oblečení a obuv. Na vycházku do lesa se nejlépe hodí dlouhé kalhoty. triko s dlouhým rukávem a pevná obuv. Účinným prostředkem, jak se chránit před klíšťaty, jsou také vhodné ponožky.
V dnešní době jsou v obchodech k dostání i takové ponožky, které pomáhají snížit riziko napadení klíštětem. Jak už bylo zmíněno výše, klíšťata číhají hlavně na zemi nebo ve vysoké trávě. Když ucítí svoji kořit, tak na ni zespoda nalezou. Ponožky proti klíšťatům obsahují účinné kapsle s přírodními látkami. Ty mají repelentní účinek a uvolňují se postupně při chůzi. Klíšťatům je tato látka nepříjemná a raději se své oběti pustí. Tyto látky navíc odpuzují i jiný nepříjemný hmyz, což oceníte obzvlášť za letních večerů strávených u táboráku nebo procházky okolo rybníka. Vyzkoušejte si ponožky proti hmyzu i vy!

Všechny komentáře