Jak vybrat správnou velikost ponožek?

Pokud chcete, aby vám ponožky na nohou opravdu seděly, neshrnovaly se a netlačily, je třeba zvolit správnou velikost. Špatně vybrané ponožky by vás také mohly stát pěkných pár puchýřů a odřenin.

WdzXNMSPFZ2fqoM8P1ay1Ic57EvJGmlyShy1uPPf

V obchodech nejčastěji najdete ponožky pro přesnou velikost nohy (např. 38) nebo sdružené velikosti (např. 38-40, M apod.) V tomto článku se budeme věnovat ponožkám jak v přesných, tak sdružených a velikostech a jejich výhodám a nevýhodám.
Na etiketě pokaždé naleznete velikost, která se počítá dle velikosti chodidla. Velikost se bývá uvedena v různých jednotkách podle zvoleného systému číslování. V současnosti je nejrozšířenější francouzské (EU) číslování, číslování ve stezích (např. 38, 39, 40), anglické číslování v palcích (8, 9, 10) a metrické číslování v cm, příp. mm (např. 24, 25, 26 cm). O těchto systémech si podrobněji řekneme v dalším díle. Při výběru správné velikosti můžete také využít tabulku převodu velikostí v našem e-shopu.

  • Pro správný výběr velikosti ponožek je dobré se orientovat podle tabulky převodu velikostí, kterou najdete ve vybraných e-shopech. Ať už preferujete metrické či anglické číslování, v tabulce vždy rychle naleznete, jakou velikost ponožek si vybrat.

Na trhu naleznete ponožky v různých číselných řadách, které využívají buď jednoduché (např. 38, 39, 40) nebo sdružené číslování (např. 39-41).

Jednoduché číslování

Jednoduché číslování znamená, že ponožky jsou nabízeny pro každou velikost chodidla zvlášť. (např. 36, 37, 38…) Díky tomuto číslování ponožky výborně sedí na noze, nehrne se a netlačí, takže o ní vůbec nevíte. Jednoduché číslování používáme u všech našich slabých ponožek.

Sdružené číslování dvě velikosti

U ponožek vyrobených z vysoce elastických materiálů jako je například Lycra nebo jí podobná polyuretanová vlákna se výborně osvědčilo tzv. sdružené číslování pro dvě případně tři velikosti. Díky elasticitě materiálů a pleteniny totiž ponožky skvěle sedí a jsou stejně komfortní pro obě velikosti. Nejobvyklejší jsou dvojvelikosti, mezi kterými je rozdíl 1 cm (měřeno metrickým systémem) např. pro velikosti chodidla 24 a 25 cm (EU 37-38), 26 a 27 cm (EU  39-41) atp. V našem e-shopu takto číslujeme například silné outdoorové ponožky.


Sdružené číslování více velikostí

Možná jste již někdy setkali s číslováním ponožek, které spíše běžné u oblečení např. S, M, L. Případně jste objevili etiketu s více velikostmi (např. 35-38, 39-42). V případě, že si zvolíte takto označené ponožky hrozí, že ponožka nebude na noze dobře sedět, bude se shrnovat a tím vám způsobí nepříjemné odřeniny. Mnoho výrobců volí toto číslování z důvodu úspory nákladů. Nemusí tak vyrábět široké číselné řady, a tudíž uspokojí více zákazníků jednou velikostí ponožek.
Nikdo z nás ale nemá univerzální nohy, kterým by seděla univerzální velikost ponožek. Zkuste si třeba představit, jak by se vám chodilo v botách 3 velikosti větší nebo menší. Podobné je to i v případě ponožek, ačkoliv správně navržená ponožka dokáže díky svým vlastnostem eliminovat 0,5 až 1,5 čísla rozměru velikosti chodidla.
Stejně jako v obchodech nenajdete univerzální boty, nenajdete ani kvalitní ponožky v univerzální velikosti.


Všechny komentáře