Jak správně vyprat ponožky?

O tom, jak správně prát se s větší či menší pravidelností můžete dočíst na stránkách nejrůznějších časopisů a magazínů pro ženy. Ale praní není už dávno jen výsadou žen. Také každý moderní muž by měl znát alespoň základy toho, jak se postarat o své ponožky a prádlo. Od toho je tu další díl našeho rádce „Jak na to?”. Zde se dozvíte právě to, jak správně vyprat vaše ponožky.

1. Roztřiďte ponožky podle barev

Pokud nechcete, aby vaše oblíbené bílé ponožky získaly narůžovělý nádech a vaše černé ponožky k obleku se proměnily ve vybledlé cosi, prádlo před každým praním roztřiďte.
Nejlepší je rozdělit ponožky na tři hromádky podle barev, černé (nebo odstíny tmavě šedé), bílé (nebo velmi světlé) a barevné. U barevného dejte pozor, aby žádný druh prádla nebarvil. V opačném případě perte daný kus prádla raději samostatně, nejlépe v ruce.

2. Vyberte si správný prací prostředek

Určitě se vám už někdy stalo, že vaše zářivě bílé ponožky získaly podivně našedlý odstín a vaše zářivě barevné ponožky po čase vybledly. Při praní totiž není radno podceňovat výběr správného pracího prostředku.

Na bílé a světlé ponožky je dobré použít prací prášky nebo gely určené pro světlé prádlo. Tyto prostředky v sobě obsahují zjasňovače a bělicí prostředky, které napomáhají udržet vaše ponožky dlouho zářivě bílé. Pokud byste ale takový prostředek použily na tmavé ponožky, budou po vyprání vybledlé a flekaté.
Na tmavé a barevné ponožky používejte prací prostředky určené pro barevné prádlo. Díky jejich složení pomáhají udržovat vaše ponožky dlouho zářivě barevné.

Na vlněné ponožky používejte prášky určené přímo na vlnu. Ty svým složením pomáhají vlnu regenerovat a jsou k ní šetrné. Nikdy neperte na víc jak 40 °C. Tyto prací prostředky totiž obsahují enzymy, které by vyšší teploty zničily. Ponožky z čisté vlny perte raději ručně nebo v pračkách, s programem na vlnu. Při běžném pracím programu dochází v pračce k prudké změně teploty vody z teplé na studenou, a to má za následek sražení ponožek.
Pokud jsou ale vaše ponožky vyrobeny ze směsí vlna/polyester nebo vlna/nylon, kde podíl vlny nepřesahuje více než 20 %, ponožky se nesrazí. Naopak ponožky ze směsové příze vlna/akryl se při vyšších teplotách vytáhnou.

3. Perte vždy na 40 °C

V dnešní době, kdy jsou pračky stále více výkonné a na trhu najdete spoustu vylepšených pracích prostředků, není již nutné prát při vysokých teplotách. I při teplotách 40 °C se vaše špinavé a propocené ponožky dokonale vyperou.

4. Přidejte aviváž

Na závěr pracího cyklu je dobré přidat aviváž. Díky ní získají vaše ponožky nejen příjemnou vůni, ale také měkkost. Každá pletenina se praním stáhne a lehce ztuhne. Aviváž jí pomůže navrátit pružnost. Nemusíte se vůbec obávat použít aviváž i veškerých našich funkčních i outdoorových ponožek. Díky našim technologií zůstanou všechny funkční úpravy jako jsou například antibakteriální vlastnosti, odvod vlhkosti, savost atd.  zachovány.

5. Sušte na šňůře

Vaše ponožky nejlépe usušíte na šňůře ve větrané místnosti. Tímto způsobem můžete ponožky usušit poměrně rychle, a navíc díky pozvolnému sušení nedochází k namáhání materiálu, který se sušením v sušičce poškozuje (jednotlivá vlákna se lámou a příze se odírá).
Pokud se rozhodnete vaše ponožky usušit venku na čerstvém vzduchu, nenechávejte je příliš dlouho na slunci (třeba více dní). Vaše ponožky by tak mohly vyblednout.
Pokud přeci jenom dáte přednost sušení v sušičce, zvolte ekonomický program pozvolného sušení nebo použijte kondenzační sušičku. Ponožky je nejlepší otočit na rub, aby nedocházelo k odírání příze a lámání vláken. Pokud máte vlněné ponožky, dejte si dobrý pozor, abyste nezvolili příliš velkou teplotu sušení. Ponožky by se tak mohly velmi snadno vytáhnout nebo naopak srazit. Pro jistotu vlněné ponožky do sušičky vůbec nedávejte.
Pokud nechcete, aby se vám vaše ponožky srazily, vytahejte je ještě za mokra před sušením. Stejně to kdysi dělávaly naše babičky s povlečením a prostěradly.
Pletenina má za mokra tendenci se stahovat. Z toho důvodu je dobré ponožky po praní vytahovat. Díky tomu získají nejen původní rozměr, ale i vhodný tvar a vy už je po sušení nebudete muset složitě rovnat.
Pokud byste se chtěli o praní dočíst více, můžete se podívat na tento článek, zde se mimo jiné dočtete o správném dávkování pračky.

Všechny komentáře