Jak se postarat o nohy diabetika?

Cukrovkou neboli diabetem trpí v dnešní době velká část lidí, a to i v poměrně mladém věku. Její léčba je poměrně náročná a zdlouhavá. Toto onemocnění s sebou nese řadu komplikací. Mezi nejznámější z nich patří takzvaný “syndrom diabetické nohy.” Jak se ale o nohy starat, abychom tomuto onemocnění předcházeli nebo ho alespoň minimalizovali?

Syndrom diabetické nohy

Příčinou vzniku tohoto závažného onemocnění je kromě diabetické neuropatie také ischemická choroba dolních končetin. Syndrom diabetické nohy je zapříčiněn aterosklerózou, která má za následek zúžení nebo úplný uzávěr tepny a omezení přítoku krve. Kromě tepen a velkých cév bývají takto postiženy i jemné vlásečnice, v nichž probíhá vlastní výměna kyslíku a živin (mikroangiopatie).  Nedostatečně prokrvené končetiny jsou mnohem náchylnější ke vzniku nehojících se ran. Tato poranění jsou bolestivá, svědivá a velmi citlivá na dotek.

Ošetření a zakrytí pokožky nohou

Nohy diabetika jsou náchylné k tvorbě drobných poranění, puchýřů a oděrek. To je způsobeno jednak zvýšeným prahem bolesti a pak také zhoršenou schopností hojení. Tato poranění je po jejich vydezinfikování potřeba ošetřit speciálním krytím, které usnadní jejich hojení. Toto krytí nesmí být těsně přilnavé. Často totiž dochází k tvorbě defektů právě v místě, kde lem ponožky svírá pokožku nohy. Proto je velice důležitý výběr vhodných ponožek. Ponožky musí na noze dobře držet, ale nesmí škrtit.

Jsou to právě nekvalitní ponožky, které diabetikům způsobují velmi nepříjemné a závažné komplikace. Je tedy důležité věnovat pozornost výběru kvalitních ponožek. Pro diabetiky jsou nejvhodnější ty ponožky, které jsou rozpínavé a nemají žádný lem, popř. tzv. zdravotní lem. který je bez gumičky. Ponožky nesmí diabetika škrtit, musí být rozpínavé a zároveň musí dobře držet na nohou.

Jaké ponožky vybrat?

Výrobě zdravotních ponožek pro diabetiky věnujeme v naší výrobě velkou péči. Ponožky vyrábíme z kvalitní bavlny a antialergenního polypropylenu.  Ten je hojně využívaný i v medicíně (např. je to materiál, ze kterého se vyrábí kloubní náhrady). Polypropylen podtrhne pozitivní vlastnosti bavlny (vaše nohy tak budou doslova jako v bavlnce), k tomu navíc odvádí vlhkost od pokožky nohou. Vaše nohy jsou tak udržovány v suchu a v teple.


Naše ponožky jsou navíc zcela bez lemu – vytvořili jsme pleteninu, která má velmi jemné žebro, je rozpínavá, díky čemuž se přizpůsobí i v případě výraznějších otoků nohou. Špička ponožky je zároveň ušita pomocí velmi plochého švu podobnému ručnímu šití. Ten v botě netlačí, což zejména v případě diabetiků velmi důležité a nepůsobí tak nepříjemné otlaky nohou.


V naší nabídce najdete také zdravotní ponožky v antibakteriální úpravě s hydratující Aloe Vera nebo s úpravou proti lezoucímu hmyzu. Tyto ponožky obsahují navíc stříbrné kapsle s účinnými látkami na bázi bylinných výtažků. Ty se během nošení postupně uvolňují. Tyto ponožky jsou velmi oblíbené právě pro jejich provedení bez lemu, jsou tak velmi pohodlné i případě tak závažného onemocnění, jako je cukrovka.

Všechny komentáře