Jak na studené nohy?

Studené nohy jako znak onemocnění

Studené ruce a nohy nejsou jenom nepříjemné, ale mohou být také znamením onemocnění cév a nervů, případně metabolických či autoimunních onemocnění. Tato onemocnění mají často za příčinu špatné prokrvení projevující se právě pocitem studených nohou. Studené nohy mohou však být zapříčiněny také hypotyreózou, sníženou funkcí štítné žlázy, ta má negativní vliv na udržování správné tělesné teploty. Právě proto vám může být často zima.
Z toho důvodu se rozhodně nevyplácí pocit studených nohou podceňovat. Ve výsledku bychom to mohli odnést nachlazením nebo jinými vážnějšími komplikacemi.
Pokud jde o zahřátí, mnohým z nás určitě přijde na mysl horká sprcha, nebo nějaký ten panák na zahřátí. To však málokdy vede ke kýženému účinku, obě tyto metody totiž zatěžují krevní oběh a tím celou situaci jen zhoršují. Dobrým způsobem, jak si rychle zahřát nohy může být lehké cvičení prstů a chodidel. Díky tomu se rozproudí krev v žilách a nohy se tak prohřejí. Pokud raději preferujete bylinky, můžeme doporučit čaje ginkgo biloby nebo zázvoru, vaše nohy také skvěle zahřeje olejová masáž.

Pár babských rad

Mnohým se osvědčily i některé babské rady, jako je například lázeň z odvaru ze skořice, hřebíčku, fenyklu, případně pepře či kmínu. Mnozí také zahřívají své nohy pomocí tzv. cibulových ponožek. To je v podstatě obklad z nakrájené a ohřáté cibule. Ta se vloží do kapesníku, který se poté přiloží na chodidla. Na to se poté navléknou ponožky, které vaše nohy udrží hezky v teple. Mnozí věří, že se takto lze také zbavit nemoci z nachlazení a pročistit organismus.

Nohy v teple a pohodlí

Asi nejjednodušší způsob, jak udržet vaše nohy v teple je si na ně natáhnout pořádné teplé froté ponožky.

Froté je na omak příjemná smyčková pletenina, která je hojně využívaná u produktů jako jsou ručníky, župany apod. Jsou to právě smyčky z příze, které zajišťují skvělou tepelnou izolaci ponožek a tím udržují nohy v teple, navíc jsou měkké a velmi příjemné na omak. Froté bývá často na vnitřní straně ponožky. Díky tomu budí na pohled dojem hladké ponožky.
K dostání jsou také ponožky s tzv. froté zónami – části, kde je větší nárok na tepelnou izolaci, jsou tvořeny froté úpletem, ten poskytuje dodatečný komfort hlavně v tvrdé a přiléhavé obuvi. Tuto vlastnost oceníte hlavně u outdoorových ponožek.

Všechny komentáře